Tjäna pengar på en hobby eller fritidsaktivitet

Det är ett stort steg att starta ett eget företag, oavsett om det är på heltid eller deltid. Alla är kanske inte redo, men det betyder inte att de inte kan börja driva en mindre verksamhet. 

Om du har en hobby eller en användbar talang kan du starta en hobbyverksamhet. Det är mycket enklare än att starta ett företag, men fortfarande ett sätt att tjäna extrapengar.  

Exempel på hobbyverksamheter

Det fina med hobbyverksamheter är att de kan vara nästan vad som helst. Det kan röra sig om uppfödning av t.ex. hundar och katter. Det involvera odlingar av olika slag eller så kan det vara något som du skapar med händerna. 

person knitting beige garment

Om du tycker om att pyssla och tillverka saker som smycken, textilier eller något annat hantverk kan du tjäna pengar genom att sälja dina skapelser. Detta finns det särskilda plattformar för, såsom Etsy och Ebay, eller så kan de säljas genom bloggar och sociala medier. Tycker du om att skriva dikter eller korta berättelser kan du sälja dem som nedladdningsbara e-böcker. Är du en duktig fotograf går det att sälja kvalitativa bilder till bildbanker som iStockphoto och Shutterstock. 

En hobbyverksamhet behöver samtidigt inte innebära försäljning av varor. Det kan även handla om en förmedling av tjänster. Om du talar flera språk kan du t.ex. erbjuda språkundervisning. Andra hobbyverksamheter kan vara hjälp med läxläsning, hundvakt eller till och med som personlig tränare eller peppningscoach. 

Behåll några hobbys

Låt däremot inte varje hobby bli en verksamhet. Välj en hobby eller ett område som du vill utveckla. Låt de andra förbli nöjen som du kan koppla av till. Om ditt sätt att koppla av är genom att spela data- och tvspel kanske det inte är rätt att börja streama ditt spelande och marknadsföra spelutvecklare eller tillverkare. Vissa hobbys lämpar sig samtidigt inte som verksamheter. Att spela på online casino, vilket kan generera pengar i vinst, bör inte ses som ett sätt att tjäna pengar. Spel på spelautomater eller på bordsspel som online roulette, oavsett om det rör sig om klassiska spel, premiumspel eller live-varianter, är tänkt som underhållning. Eventuella vinster blir en bonus.  

Gränsen mellan hobbyverksamhet och företag

Skatteverket är, som med många andra regler, otydliga med skillnaderna mellan hobbyverksamheter och näringsverksamheter. Definitionen för en hobbyverksamhet är att det är något du gör på din fritid, det är inte din huvudsakliga inkomst och du gör det för att du tycker att det är kul och inte för att gå med vinst. Du får tjäna pengar på din hobbyverksamhet, men det får inte finnas någon specifik affärsplan. Om det gör det, eller om verksamheten utvecklas till något större, ska den registreras som näringsverksamhet. Det är däremot viktigt att all handel eller byte av tjänster dokumenteras.  Hobbyverksamheter måste fortfarande bokföra sin verksamhet. Beroende på dess omfattning kan verksamheten också vara momspliktig. 

person writing on white paper

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad som kan utvecklas till ett sätt att tjäna pengar. Hobbyverksamheter kan vara en bra start för den som vill prova på att vara egen, men utan att förlora skyddsnätet från det vanliga arbetet. 

Lämna en kommentar