Pokerspelare som yrke

Yrket som pokerspelare har ett relativt glorifierat rykte med ett liv i lyx och flärd. – En person som närsomhelst kan öppna laptoppen och vrida på pengakranen som omedelbart fyller bankkontot, utan alltför mycket ansträngning.  Det är en person som, med sedelbuntar under armen, ständigt är på resande fot i valfritt semesterparadis eller storstad, som varje morgon vaknar upp i ett nytt lyxhotell. 

Visst finns det många glorifierade pokerspelare som säkerligen lever drömlivet och har allt de strävar efter. Men för väldigt många pokerspelare är livet långt ifrån glitter och glamour, där bra resultat föregås av mycket hårt jobb, där inget kommer gratis.

För många innebär tillvaron som pokerspelare ett ständigt gnuggande som pågår hela dagen. Den största delen av tiden är en enda lång väntan på en bra hand, med större statistisk sannolikhet att vinna  än att förlora omgången.

Från hobby till jobb

Något som tidigare var en rolig hobby har plötsligt blivit ett heltidsjobb, ett måste, för att kunna försörja sig. Därmed försvinner kanske den spontana och lustfyllda upplevelse som lockades oss till att spela poker, till att övergå i samma känsla som ett vanligt jobb som måste göras för att betala räkningarna.

Det medför en disciplinär utmaning för när man ska spela, och inte spela. De digitala pokerborden fylls hela tiden på med nya spelare från överallt i världen. Det finns alltid nya motståndare att spela mot, alltid en ny hand. Det gäller att ha disciplinen att skapa en arbetsvardag, ungefär som ett helt vanligt 9-17-jobb, så inte pokerspelandet tar över precis all tillgänglig tid.

Utmaningar som pokerspelare

Som pokerspelaren är det lätt att förlora konceptet av pengars värde. Ena stunden är man plus flera tusen, andra stunden back flera tusen. När dagen är slut har man kanske omsatt tiotusentals kronor, lägg till eller ta bort nettoresultat för dagen. Pengar får skepnaden av ett diffust väsen, som kommer och går om vartannat. Plötsligt har man inte längre samma relation till pengar och omvärlden. När de flesta “normala” människor tänker på tusen kronor, har de en klar bild av hur mycket tusen kronor representerar, och vad man kan köpa för denna summa. Pokerspelaren ser mest siffror som är abstrakta från omvärlden, och måste ibland påminna sig om pengarnas faktiska funktion i samhället. 

Det är sannolikt smart att ibland ta en paus, och reflektera över den senaste tidens resultat. Och försöka identifiera det som man gjort bra och dåligt, och därmed optimera den strategi man använder sig av för att utvecklas ytterligare.

Enkelt att börja

Att spela poker på nätet är väldigt lättillgängligt utan större hinder, vilket lockar många nyfikna. I de flesta fall öppnar man ett konto hos en poker-plattform, gör en insättning, och sätter igång och spelar poker. Det finns dock många val, vilket kan uppfattas som överväldigande vid första intryck. Lyckligtvis är det lätt hitta de största och bästa pokersajterna, som exempelvis Pokerstars och NoricBet, som är mycket välkända aktörer inom pokerindustrin.

En pokerspelare måste “lära känna” pokerlandskapet och identifiera var de bäst kan tillämpa sina färdigheter och erfarenheter, således störst chans att tjäna pengar. Många pokerspelare blir lätt fartblinda och kör stenhårt på det som de alltid gjort, mest för att det är familjärt. När det faktiskt finns många olika former av poker som bör utforskas som kan passa ens personlighet bättre.

Varierande lön

Att vara professionell pokerspelare innebär en värld utan ekonomisk trygghet. Du vet inte på förhand hur mycket pengar du kommer att tjäna under nuvarande, eller nästkommande månad. Sannolikt ser varje månads resultat väldigt olika ut, beroende på hur mycket och hur framgångsrikt man har spelat.

Den mentala styrkan kommer testas under svårare tider, som oundvikligen kommer att inträffa förr eller senare. Har man den mentala styrkan att tro på sig själv och sin förmåga för att hitta det vinnande spåret igen?

Poker är en fantastisk rolig och nervkittlande sport som alla bör prova. Några kommer att bli så förtrollade av pokerns fantastiska möjligheter, och övergå till att spela professionellt, medan andra ser det som nått man gör nån gång ibland.

Lämna en kommentar