Blancolån vad är det och är det bra?

Blancolån vad är det och är det bra?

Vad är ett blancolån?

Blancolån, ett lån utan någon form av säkerhet.

Om du lånar pengar utan att lämnar något som säkerhet till banken eller kreditgivaren så är det blancolån du tar. Om du tar andra lån som till exempel hypotekslån som är vanligt när man köper hus, så lämnar du ett pantbrev på huset som säkerhet. Det pantbrevet är slags garanti för banken ska kunna få beloppet återbetalt om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet enligt fastlagd plan.

blancolån vad är detDå du inte lämnar någon säkerhet vid ett blancolån så brukar de lånen vara dyrare än ett lån där du tillhandahåller någon form av säkerhet. I och med att banken tar en större risk med ett blancolån än ett vanlig lån så kompenserar banken detta med högre ränta som du som låntagare får betala.

Eftersom det finns många olika långivare som erbjuder blancolån så är det en god idé att jämföra olika långivares villkor. Vi har gjort det enkelt för dig att göra denna jämförelse då vi skapat en sida där du enkelt jämför olika långivare. Vill du jämföra lån så går du till sidan ”Jämför lån hemifrån”.

Begreppet blancolån har ingen betydelse rent juridiskt. Man har i marknadsföringssyfte skapat detta namn för att marknadsföra just denna lånetyp. Begreppet upplevs som seriöst och det är lätt att säga det. Dock har det med åren blivit synonymt med dyra lån och de förknippas lätt med andra dyra lån som snabblån, smslån, internetlån med flera. De flesta av de nämnda lånen är i mångt och mycket lika blancolånen. Avsikten med dessa nya namn är ett försök att städa bort den negativa klang blancolånet har fått.

Även om kritiken mot blancolånen finns så är dessa lån inte alltid av ondo. Ibland är det nödvändigt att behöva ta ett blancolån. Om köper en bostad får du låna max 85% i hypotekslån. Hypotekslån benämns ofta som bottenlån. Anledningen till att du bara får låna 85% i hypotekslån är för att dessa lån tillåts endast upp till 85% av säkerhetens marknadsvärde.

Om du nu köper en bostad och du inte har pengar sparade för de resterande 15%, då kan ett blancolån vara befogat för att du ska kunna få fram pengar för att kunna köpa bostaden. Om du som i det här fallet lånar de resterande 15% så blir det vad som kallas ett topplån. Eftersom ränta är dyrare på sådana här lån jämfört med hypotekslånen bör ha en hög amorteringstakt på topplånet för att snabbt bli av med det

Fördelar med blancolån

  • Det går snabbt att ansöka och få utbetalt
  • Bra om du inte har någon säkerhet du kan gå in med passar detta dig
  • Bra om du behöver låna till en kontantinsats vid köp av bostad

Nackdelar med blancolån

  • Du får ofta betala en hög ränta
  • Eftersom det är relativt lätt att ta ett blancolån är det lätt att man överbelånar sig
  • Administrationsavgifter för blancolån brukar vara högre än andra lån

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar

Stäng meny